Sensorische stimulatie en vroege hersengroei

Wist je dat de hersengroei het snelst plaatsvindt vanaf de geboorte tot de leeftijd van 3 jaar? De kindertijd is een tijd van grote veranderingen in de hersenen. Dit komt door de opbouw van verbindingen, of ‘synapsen’, tussen neuronen. Dit is belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling, aangezien neuronen de ‘werkende eenheden’ van de hersenen zijn en synapsen informatie van en naar neuronen transporteren.

Zintuiglijke stimulatie en vroege hersengroei

Hoewel vroege stadia van hersengroei worden beïnvloed door genen, is dit niet de enige invloed. Kinderen groeien en leren altijd door de stimulatie in hun omgeving. Zintuiglijke stimulatie en vroege hersengroei zijn essentieel voor elkaar. Synapsen worden gecreëerd door middel van geleverde stimulatie.

Dus baby’s en peuters nodig hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan een wereld vol zintuiglijke ervaringen! De hersenen leren over de wereld via het sensorische systeem, waaronder: zien, horen, ruiken, aanraken en proeven. Herhaalde zintuiglijke stimulatie versterkt de verbindingen van de hersenen. Bovendien ondersteunt dit de groei van cognitieve vaardigheden, zoals perceptie, geheugen en aandacht.

Welk speelgoed zorgt voor zintuiglijke stimulatie en vroege hersengroei

Er zijn majoor geweest studeert kijken naar baby- en peutertehuizen (waar groei en leren het meest plaatsvinden). Ze ontdekten dat de beschikbaarheid van stimulerend speelgoed toekomstig mentaal gedrag voorspelt en een betere cognitieve ontwikkeling ondersteunt.

Met dit in gedachten is het erg belangrijk om speelgoed te kiezen om mogelijkheden voor zintuiglijke stimulatie te creëren door thuis te spelen! Hier zijn enkele tips om te helpen bij het kiezen van het beste speelgoed voor de groei van uw kind:

  1. Beelden: Esthetiek is geweldig om kinderen te betrekken bij speelgoed. Dit omvat kleuren, eenvoudige ontwerpen, strakke lijnen en subtiele details.
  2. Aanraken: Baby’s en peuters gebruiken hun tastzin om meer te weten te komen over de wereld om hen heen. Materialen moeten licht zijn, gemakkelijk te begrijpen en bieden a verscheidenheid van texturen. Hout is bijvoorbeeld warm en uitnodigend, terwijl kunststof eerder koud is.
  3. Geluid. Baby’s vinden het leuk om geluiden te maken met materialen. Peuters houden echter niet van harde geluiden. Daarom zijn materialen als hout en stoffen beter, omdat ze geluid absorberen.
  4. Vergeet ten slotte het aanbieden niet te veel opties ineens kan overweldigend zijn. Dit kan het vermogen van uw kind om goed met zijn zintuigen te verkennen in gevaar brengen. U hebt misschien een selectie van sensorisch speelgoed, maar probeer er één voor één aan te bieden.

Aanbevolen Speelgoed

Poppy Sonrisa zachte sensorische kubussen

K’s Kids Travelling Inchworm

Skwish natuurlijke houten bijtring en rammelaar

Wimmer Ferguson geestvormen

Oom Gans Fossiele Blokken

Referenties

Dionne-Dostie, E., Paquette, N., Lassonde, M., & Gallagher, A. (2015). Multisensorische integratie en neurologische ontwikkeling van kinderen. Hersenwetenschappen, 5(1), 32-57. http://doi.org/10.3390/brainsci5010032

Gable, S. & Jacht, M. (2000). Nature, nurur en vroege hersenontwikkeling. http://extension.missouri.edu/publications/DisplayPub.aspx?P=GH6115

Piaget, J. 1952. De oorsprong van intelligentie in het kind. New York: Norton.

Shabazian, AN, en Soga, CL (2014). Eenvoudig de juiste keuze maken: materialen selecteren voor baby’s en peuters. JC jonge kinderen, 69(3), 60.

Stedelijk Kind Instituut. Baby’s hersenen beginnen nu: conceptie tot leeftijd 3. http://www.urbanchildinstitute.org/why-0-3/baby-and-brain

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Bambootoys.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart